
שבוע הנקה
ממש עוד מעט נחגוג את שבוע ההנקה!
השנה מתרכזים במיוחד בך, האמא המניקה (רצפת האגן, אימונים לאחר הלידה, על מיניות אחרי הלידה, הנקה במנשא, טיפים לבחירת מלתחה יפה ועוד)
רוב ההרצאות נבחרו במיוחד בשבילך ולא דווקא בשביל היונק או ההנקה.
בנוסף להרצאות יהיו פעילויות כיפיות, הגרלה ומתנות. (תכשיטי חלב, חולצת הנקה ועוד!)
תצטרפי לשבוע ההנקה ושבט נשים מדהים של "שביל החלב"!
כדי לא לפספס את התחלת האירוע ממליצה בחום להרשם
השבוע יחול שבוע הנקה העולמי, שאנו מציינים אותו בחגיגה והרצאות מרובות בנושא, בהבאת ידיעה על מהות, חשיבות ותמיכה באם המניקה. כמובן יחס אישי ומיוחד ואנו נדבר על המשפחה שתאפשר ותתמוך באם המניקה. אמא טריה לרוב נחשפת לחיים שלא הכירה קודם לכן, והתמודדויות חדשות בחיים, ולכן יהיה לא מיותר בכלל אם השמפחה תדע לתמוך ולחזק את האמא. אמהות מניקות נפגשות עם קשיים ייחודיים שלפעמים אף לא היו חושבות שקיימים. בין האתגרים שיש סכוי להתמודד איתם הם כאבים בעת הנקה, אי וודאות וחוסר ידע בסיסי, תהיות האם ההנקה התבססה, קושי והתרגלות חדשה לכך שתינוק הנולד מאוד קשור ותלוי באימו, מחסור בשינה והמון שאלות כגון האם יש לי מספיק חלב? ביעוץ הנקה, אין חוקים ופורמולות, כולם בלי יוצא מן הכלל יכולים להגיע ליעוץ, בכדי לשמוע, להקנות ידע וכלים בהתמודדות ועזרה לאם. ישנם משחות שמגיעות אפולי עם הסתבא ליעוץ, שזה מבורך ומכובד מאוד. משפחה תומכת הנקה משמע אמא שלא נמצאת לבד בהתמודדות, לא לבד פיזית ולא לבד רגשית וזה מאוד חשוב לטפח את הרצון להניק. אמא שאחראית לבקש ולהיעזר בעזרה מסובביה, מהמשפחה ומכל מקום שתוכל לקבל את העזרה. כשאנו מדברים על עזרה - היא יכולה להיות שונה ומשונה לאו דווקא זה בייביסיטר ל 4 שעות (שז גם יכול לךהיות מאוד נחמד) , אך העזרה המינימלית כגון להשגיח על תינוק 10 דקות ןלתת זמן איכות לאימא במקלחת או אולי עידוד בזמן הנכון, או "סתם" אוזן קשבת יכולים לעשות המון בחודשים הראשונים בעזרה עם התמודדות לחלקינו לא קלה.
מה זה שבוע הנקה?
שבוע הנקה הוא שבוע שבו מעלים מודעת לחשיבות ההנקה, מעבירים הרצאות, סדנאות, לייבים, ומפגשים בנושאים. אמהות שמתקשות להניק, והסביבה מדבר על "לתת בקבוק ולא לשבור את הראש" גורם לאימא לחוות התמודדות לא קטנה. שבוע הנקה בא להעלות מודעת גם אצל המניקות וגם במשפחה ובסביבה כולה, אם זו סבתות, חמות או אחיות שכל הזמן מציעת לתת בקבוק במקום הנקה - שיעברו הסברה מה זו משפחה תומכת הנקה, ושאם מניקה תקבל את מלא התמיכה גם ממשפחתה וגם מחברותיה. אילו משפטים יכולים לגרום למיכשולים ולא עוזרים בקשיים לאם המניקה? הינה כמה דוגמאות :
״אולי היא רעבה״, ״אולי החלב שלך לא מספיק לה״ , והצעות תמ"ל למיניהן.
מדוע המשפטים האלו מכבידים על האם המניקה? בהתחלה זה עולה כהצעה לעזור, אבל בהמשך אם מניקה חווה את אותם המשפטים כטענה – מצד אחד האימא "מתלוננת" שקשה להניק, מצד שני לא הולכת עם עצות לשלב תמ"ל. , אז איך היא יכולה לרצות שיעזרו לה?
מה שקורה בפועל זה שיש המון דרכים לתמוך – מלהכין אוכל לאמא עצמה או להחליף לתינוק אבל לפעמים לתת בקבוק זה לא מה שיעזור לאמא ולהנקה, וזה לא מה שהאמא רוצה וחשוב להתחשב ברצון שלה.
שבוע הנקה בא לעזור ולתת כלים גם לאימהות וגם לסביבה התומכת איך לתמוך ולעזור לשמר על הנקה ויחסי משפחה בריאים.
למה צריך את השבוע הנקה?
לא פעם נתקלות אימהות טריות טענות נגד ההנקה, כל מיני מיטוסים שהרגע האמת גורמים להתמוגגיות לא קלות עם עצמן. שבוע הנקה מקנה ביטחון ומידע נכון גם לאם וגם למשחפה התומכת, כך שכולם יחדיו יוכלו לעזור לאימא מניקה ויהיו במעבק יחדיו ולא נגדה.
לפעמים אחרי הץשהאימא "ניצחה" את המיטוסים המפריעים לה להניק ברגוע - היא נתקלת גם בהערות ובאותם מיטוסים בסביתה, ולכן חשובה הץמיכה והעזרה הרלוונטית לאותה האימה בהתמודדות ועמידה מול הערות עוקצות, חוסר הבנה, והלחץ הסביבתי. לרוב אמא שלא תקבל מספיק תמיכה ועזרה עלולה להפסיק להניק.
קיימות הערות שאלולות לגרום לחוסר מוטיבציה, הורדת ידיים, במקום לערער את בטחונה של אמא שמניקה כל שעה - שעה וחציכי החלב שלה "לא משביע" ניתן לחזק אותה על היוזמה, הכח הנפשי, והנחישות! זה מאוד לא פשוט להחזיק מעמד בתקופה הראשונה ועוד להקפיד על הערות ולהתייחס לאחרים.
כיום אמהות יותר ויותר רוצות להניק, אך נתקלות בדור שהוויתור על הנקה היה קל מאוג מסיבות שונות. לכן חשוב להבהיר ולהסביר גם לחמות / לאמא של היוחגת בחשיבות ההנקה, כי פעם היה מאוד מקובל לתת תמ"ל. לכן נוצר לנו מחסור המוני בידע "איך להניק", והדור של ההורים לא תמיד יגעו לתת את הטיפים הרלוונטיים להנקה.
מי יכול להישתתף בשבוע הנקה?
שבוע הנקה כשמו כן הוא מדבר על הנקה, אך המשתתפים בהרצאות ולייבים כמובן הם לא רק אמהות מניקות, אלה בהעדפה כל סביבתה של האמא. זה לא רק בעל תומך, אלה גם המשפחה היותר מורחבת. בשבוע הנקה יכולות להשתתף דוגות, אחות, הנקה היא לא משהו "אישי", זה עניין של דורות, ועךינו לכולנו לחשוב איך להחזיר ולנרמל את התהליך שהטבע מציע לנו.
תפקידו של הבעל הוא כמובן לזכור את כל הטיפים הניתנים, ולהזכיר לאמא , כשהיא עייפה, ומצד שני לתת תמיכה והערכה על כך שעושה הכל נכון.
תפקידם של המשפחה הם לחזק ולתת מרחב לאמא, לעזור בכל המסביב ולארגן את סביבת הבית והמשק בית על מנת לאפשר לאם להיתמקד בהנקה ולאגור כוחות. העזרה של כולם מסעיית להתמדת הנקה ולהמשכה. הערכה של מה שאימא עושה , זה לא מובן מאיליו וחשוב מאוד.
אילו נושאים קיימים בשבוע הנקה?
שבוע הנקה יכול לגעת בהמון נושאים ופתרונות ככלל, וגם לעסוק בבעיה ספציפית בפרט. ישנן המון יועצות הנקה שעושות לייבים בנושאים כה מגוונים ורחבים, כל הנושאים נוגעים בישירות או בעקיפין בהנקה. אם זו הנקה בלעדית, שאיבה בלעדית, או שילובים למיניהם.
הנקה עם אחים גדולים, הנקה בטנדם, תמיכת משפחה בהנקה, ועוג המון נושאים!
שבוע הנקה יכול להתאים גם לאימהות שלא מניקות, שואבות בלעדיות, מסיבה כזו או אחרת) שגם השאיבה הבלעידת מעלה את אתגרים נוספים פיזיים ונפשיים. תמיכה ועזרה שניתן להציע לאם שואבת היא תמיכה בכל הנושא מסביב לשאיבה- הפשרת חלב, סטרליזצית בקבוקים ומשאבה ועוד.
למה חשוב שיהיה שבוע הנקה?
בהעלעת המודעות והנירמול של ההנקה, אנו מקווים שבכך תהיה אפשרות לאמא להרגיש בנוח להניק, בבית ובכל מקום. חשוב לתת עזרה להקנות את הידע הנכון, להגביר ביטחון אצל האימהות, ולהסיר חד מליבן בכל נושא ההנקה.
למה חשובה מעורבות משפחתית בשבוע הנקה?
לא כולן יכולות לקבל תמיכה מנשות המשפחה שהניקו, ובמידה ויש כאלו זה ממש לא מובן מאליו.
לכן מאוד יכול לעזור לחשוף את המידע גם לנשות הבית, לאלו שחוו הריון ולידה ולאילו הצעירות יותר שעתידות לעבור זאת, בעצם המעורבות והלאה מודעת העזרה היא בעלת ערך מאוד גבוה לאוכלוסיה ולמשפחה כפרט. התמיכה הכי גדולה שאישה יכולה לקבלת היא דוגמא אישית ואם תהיה לך אפשרות לתת את הדוגמא האישית הזו לאחיותיך הקטנות, או הבנות שלך זו המעורבות והנתינה המשמעותית למאמץ עתידי שלהן להניק.
שבוע ההנקה נגמר ומתי ההנקה נגמרת?
לסיכום, גם כששבוע ההנקה יגמר, חשוב לא לטרטר את המניקה בשאלות כגון"מתי את מסיימת להניק?" , הנקת כבר חודש וחצי וזה יפה מאוד, אולי תפסיקי?". כמובן ברור שכל אלו באים מדאגה לאם המניקה שלפעמים יכולה להתלונן על הקשיים בהנקה, מאבק לייצור חלב או מחסור בשינה, אך חשוב לזכור שבאופן טבעי אין הצדקה להפסיק הנקה לפני שהתינוק יודע ויכול להיות ניזון מאוכל מוצק בצורה מספקת לגילו ולהתפתחותו.